KLINGERSIL C-4240

En ny innovativ pakning til drikkevand

15. december 2021

KLINGERSIL C-4240 - En ny innovativ pakning til drikkevand 

KLINGERSIL C-4240 drikkevandspakning opfylder alle krav i Elastomer Guideline. ✓ NBR gummi forstærket med cellulosefiber ✓ og tåler op til 85°C ✓ 

 
Med KLINGERSIL® C-4240 pakningspladen introducerer KLINGER Danmark et nyt produkt til drikkevandsinstallationer, der er tilgængelig til enhver allerede nu. 
 

Det at være frontløbere, er i sig selv er ikke noget nyt for KLINGER-teamet. Vi var trods alt de første til at tilbyde asbestfrie pakninger. Og endnu engang finder en innovation vej til KLINGER Danmarks pakningsportefølje: 

Den første fiberforstærkede flade pakning til drikkevand, som opfylder de strenge krav i de nye Elastomer Guidelines fra det tyske forbundsmiljøagentur (German Federal Environment Agency). Elastomer Guidelinesne tager udgangspunkt i EU's reviderede drikkevandsdirektiv. Dette sigter mod at beskytte borgerne og miljøet mod de skadelige virkninger af forurenet drikkevand og skal samtidig forbedre adgangen til drikkevand. Det trådte i kraft den 12. januar 2021 efter en revision af det oprindelige drikkevandsdirektiv fra 1998. 

Direktivet indfører minimumskrav til materialer, der er i kontakt med drikkevand, i hele EU. De harmoniserede krav bidrager til at opnå et ensartet sundhedsbeskyttelsesniveau for alle EU-borgere samt et mere velfungerende indre marked. Da KLINGER Danmark er en del af KLINGER Gruppen, som er lokaliseret i hele verden, har vi valgt at tage udgangpunkt i de tyske retningslinier.  

  

Hvornår og hvordan startede det hele? 

Det hele startede pga vores tekniske fabrik i Østrig, KLINGER Dichtungstechnik, begyndte at kigge ind hvad interessegrupper og andre kanaler havde af ønsker, samt hvilke krav de nye tyske certifikater ville indeholde. Dette gav dem mulighed for at komme i gang med at udvikle KLINGERSIL® C-4240 pakningsplader til drikkevandssektoren.  

De producerede vores første prototype for godt to et halvt år siden, efter en grundig analyse af, hvilke råvarer der må og ikke må bruges. 

”Listen er ret kort og indeholder kun råvarer, der er blevet vurderet som sikre af testinstitutter. Mange af de råmaterialer, der tidligere blev brugt, er nu forbudte,” forklarer Stephan Piringer, udviklingschef hos KLINGER Dichtungstechnik. 
 
 

 
Efter grundige analyser og omfattende tests udviklede KLINGER Dichtungstechnik det nye pakningsmateriale KLINGERSIL® C-4240. 
 

Testene varede cirka et år og omfattede vådkemiske procedurer for at sikre, at pakningen er sikker at bruge i drikkevandsapplikationer. “Prototypen blev udsat for forskellige udholdenhedstest i et helt år og omhyggeligt undersøgt for rester i specialiserede, uafhængige laboratorier." Stephan Piringer, udviklingschef hos KLINGER Dichtungstechnik 
Herefter tog godkendelsesfasen næsten et år. Det hele var planlagt nøje for at sikre, at produktet kan udbydes i god tid, inden certifikaterne for mange drikkevandsprodukter udløber. Ikke alle konkurrenter har infrastrukturen, kapaciteten og knowhow til at udvikle et sådant produkt. Fremstillingsprocessen med disse nye materialer er mere kompleks og tidskrævende. Eksempelvis skal rullerne dreje langsommere, fordi de kemikalier, der nu bruges, ikke hærder så hurtigt. 

 

 
KLINGERSIL® C-4240 er specielt udviklet til drikkevandsapplikationer og er certificeret i overensstemmelse med den nye Elastomer Guideline indtil marts 2026.  

Vidste du, at den nye drikkevandspakning KLINGERSIL® C-4240 …  

  • er lavet af robust NBR-gummi forstærket med cellulosefiber? 
  • er bevidst fremstillet uden tilsætning af farvepigmenter? 
  • allerede har modtaget et certifikat i henhold til den nye Elastomer Guideline, der er gyldig indtil marts 2026? 
  • er velegnet til applikationer med koldt og varmt vand op til en temperatur på 85°C? 
  • kan dokumenteres til ikke at have indflydelse på drikkevandets smag, lugt eller andre egenskaber? 

 
 

Stephan Piringer, Head of Development at KLINGER Dichtungstechnik 

 
Ofte stillede spørgsmål (FAQ) 

  • Hvilke versioner af KLINGERSIL® C-4240 er tilgængelige? 

Den nye KLINGERSIL® C-4240 pakningsplade fås i tykkelserne 1,0 mm, 1,5 mm, 2,0 mm og 3,0 mm. Den opfylder kravene til koldt vand (23°C) og varmt vand (85°C). Certifikatet er gyldigt indtil marts 2026, så brugerne kan sagtens installere pakningerne i alle deres drikkevandsinstallationer og enheder med god samvittighed.  

  • Hvorfor ændres kravene til drikkevandsinstallationer? 

Det skyldes det europæiske drikkevandsdirektiv, som alle EU-medlemsstater skal implementere. Ved oversættelse af direktivet til deres egen nationale lovgivning kan medlemsstaterne også medtage yderligere højere standarder, som er relevante inden for deres område, for eksempel om hvilke materialer, der må anvendes. 

  • Hvad siger Elastomer Guideline fra det tyske forbundsmiljøagentur? 

Det føderale miljøagentur fortolker EU's drikkevandsdirektiv særligt strengt. Mens retningslinjer fra andre lande kun bruger det færdige produkt og analyserer, hvilke rester det frigiver i vandet, indeholder Elastomer Guideline fra Federal Environment Agency også en liste over acceptable råmaterialer til brug i fremstillingen. KLINGERSIL® C-4240 opfylder begge aspekter: Der anvendes kun certificerede ingredienser i produktionen, og pakningen har ingen indflydelse på smag, lugt, mikrobiologiske vækst eller kemiske sammensætning af drikkevandet.