VIDENSCENTER
 • Fordele ved den nye KHA

KLINGER VENTILTYPE BALLOSTAR® KHA KUGLEHANE 2022.

Standard -, Høj Temperatur - og Double ”Block & Bleed” Versioner

3-delt type DN 10 – DN 125

En gammel kending i ny og opdateret udgave! BALLOSTAR® KHA KUGLEHANE 2022 er udviklet til at være funktionel i næsten alle industrier, og er beregnet til at afspærre eller transportere et medie indenfor de tilladte tryk- og temperaturgrænser, efter at være installeret i et rørsystem.
BALLOSTAR® KHA KUGLEHANE 2022 kommer i tre versioner, hhv. KHA-F (Flange), KHA-S (Svejseende) og KHA-G (Gevind). De tekniske data kan findes under hver produktside, i den danske manual.

Den nye KHA har været undervejs længe, men har bestemt været værd at vente på.


“Hvis jeg skal fremhæve to fordele ved den nye KHA, så er det at den er firesafe som standard og at den kan svejses ind uden adskillelse –Det er virkelig smart.!”
siger Lars Baumann Petersen, Product Specialist – Ventil Team.


Den nye og opdaterede version er spækket med en masse nye fordele.
Disse ses herunder:
 • Fire safe iht. API607- 7 og EN10487:2010
 • Kan indsvejses uden adskillelse
 • Altid fuldboret og cylindrisk boring
 • Stålversion er coated med KLINGER Advanced Corrosion Protection (KACP)
 • TA- Luft / ISO15848
 • Temperatur: VIII (M1) = -20°C - 300°C & XC (M2) = -60°C - 300°C 
 • Fås i stålvariant
 • Fås i syrefast rustfri variant
 • Korte husbolte istedet for gennemgående husbolte
 • Konvertibel med gamle KLINGER modeller – også reservedele

Med i den nye version er alle de originale fordele selvfølgelig stadig:
 • Forspændte sædeelementer
 • Sædering indkapslet på 3 sider – ingen koldflydning
 • Lækagerate A
 • Løsninger for -196°C til 400°C
 • Metaltættende versioner
 • Gas versioner ÖVGW og EN161 (dobbeltafspærring gasbrændere)
 • Versioner for højt vakuum
 • ISO5211 aktuator-flange
 • Spindelforlængere
 • V-port reguleringskugler
 • Double Block and Bleed / Trunnion mounted (kugle-lejret i bund)

Herunder er beskrevet forskellige principper og fordele ved KHA kuglehanen. Heriblandt funktionsprincippet med svømmende kugle, fjedrende tætningssystem, sædeelementer, spindelpakningstyper, samt tryk- og temperaturdiagrammer.

Funktionsprincip med svømmende kugle

Kuglehanen er garanteret tæt ved både høje og lave tryk pga. det ”elastiske” sædeelement. Tætheden opnås med to fjedrende tætningselementer, som arbejder uafhængigt af hinanden.

Der opnås tætning mellem kugle og sæde under montagen, mere præcist ved forspænding af sædet, og dernæst under driften, som følge af differenstrykket over kuglehanen. KHA kuglehanen er konstrueret med svømmende kugle, så det er vigtigt, at kuglen kan bevæges nemt når denne skal åbne/lukke, samtidig med den er fastholdt og styret præcist. De fleksible sædeelementer opfylder denne dobbeltfunktion.

De fleksible sæder styrer kuglen og fungerer som krafttransducere.


Princippet med svømmende kugle er velegnet for kuglehaner under en vis størrelse. For store dimensioner vil vægten og bevægelseskræfterne fra kuglen påvirke sædeelementerne, så levetiden bliver kort. Derfor er KLINGERs 3-delte KHA kuglehaner begrænset til DN125, så der opnås en teknisk perfekt løsning med optimal levetid. For større dimensioner anbefales KLINGER KHI med lejret kugle.

Fjedrende tætningssystem

Allerede ved samling af kuglehanen opnås en forspænding af det fjedrende tætningssystem mod kuglen. De to fjedrende tætningselementer i rustfrit stål med KFC sædering og en K-Flon u-tætning på den ydre kant af tætningselementet, udgør tætningssystemet på ind- og afgangssiden af kuglen. Medietrykket presser kuglen mod afgangssædet, samtidig med at trykket presser sædelementet på indgangssiden mod kuglen. KHA Ballostar er vedligeholdelsesfri og klarer tryk i begge flowretninger. Den U-formede pakning yderst på sædeelementet sørger for absolut tæthed ud mod atmosfæren.

Spindeltæthed opnås via spindelpakning, samt tallerkenfjeder (Bellville washers). Dette design kræver minimal vedligeholdelse, sætter sig ikke, og behøver kun meget lille tilspænding for at opnå 100% tæthed. Tallerkenfjederskiverne er placeret, så pakdåsen altid er under tryk, uafhængigt af svingende tryk og temperatur.

Effektiv indkapsling af sædet sikrer, at sæderingen ikke sætter sig eller flyder pga. påvirkninger fra flow, temperatur eller tryk fra kuglen. Trykket fra kuglen (4) optages af sædeelementet (1-2-3). Huspakningen er ligeledes indkapslet effektivt.


Sædeelementtyper og specielle applikationer

Et modulært system gør det muligt at udstyre tætningselementerne med specielle tætningsringe efter behov. Herunder ses de forskellige sædeelementer:


Spindelpakningstyper og applikationer

Der findes en del forskellige spindelpakningstyper. Valget af denne afhænger af den applikation, som kuglehanen skal anvendes i.

Vores standard spindelpakning (Atlas + Grafit), eller vores PTFE-labyrint spindelpakning, er ideel til de fleste applikationer. Har du derimod en applikation med høje temperaturer, er en grafitspindelpakning dit bedste valg. Skal ventilen installeres i et gasanlæg eller i en applikation hvor der er højt og lavt vakuum, er det en O-rings spindelpakning du bør anvende. Men tag en snak med én af vores sælgere, om den bedste løsning til netop din applikation.


Tryk- og temperaturdiagrammer

De gældende maksimale anvendelsesbegrænsninger, med hensyn til tryk og temperatur, er defineret af deres indbyrdes afhængighed. Et P/T-diagram er et ideelt værktøj til at vælge en passende ventil til en given driftssituation.
Diagrammet nedenfor viser grænserne for anvendelsen af KHA kuglehaner, Stål version VIII


Diagrammet nedenfor viser grænserne for anvendelsen af KHA kuglehaner, Syrefast rustfri stål version XC

Instrumenter - Kuglehaner & toldhaner KLINGER Danmark

Viden om kuglehaner & toldhaner hos KLINGER Danmark

Få relevant viden om kuglehaner & toldhaner. Du kan blandt andet læse om en gammel kending i ny og opdateret udgave! BALLOSTAR® KHA KUGLEHANE 2022.

Læs vores udvalg af artikler her på siden eller se vores produktsortiment ved at klikke på kuglehaner & toldhaner.